Dursun Gürlek, bu kitabında adından da anlaşılacağı üzere kitaplardan bahsediyor.Kitap tam bir bilgi küpü.Okudukça yeni yeni şeyler öğreniyorsunuz.Bazen hüzünlenecek bazen gülümseyeceksiniz bu kitabı okurken...
Kitapların efendisi, Divan-ı Lügati't Türk'ü keşfedip irfanımıza kazandıran Ali Emiri'den gösteriş olsun diye kitabın cildini boyatıp boş kitap alan yazara,eskiden ne kadar çok kitap okuduğumuza kadar pek çok bilgi/hikaye yer alıyor bu kitapta.
Kitabın önsözünden 2 paragrafı sizlere aktarmak istiyorum:
Dört yanı çiçeklerle süslü bir bahçe, duvarları kitaplarla dolu bir ev,selim zevk sahipleri için en büyük hazinedir.İşte kitaplar bu zengin hazinenin en değerli pırlantalarıdır.Onlarla hem ufkunuzu hem yolunuzu aydınlatabilirsiniz.
Bakınız,aradan geçen yüzyıllara rağmen,Sadi Gülistan'ıyla gül kokuları saçmaya,Mevlana Mesnevi'siyle gönüller açmaya devam ediyor.Evliya Çelebi'nin Seyahatname'siyle, çıktığınız gezinin sonunu hala getiremiyor,Gazali'nin İhya'sını bir türlü bitiremiyorsunuz.
Ayrıca kitapta da bahsi geçen Osmanlı'da Matbaanın istenmemesiyle ilgili bir kaç şey eklemek istiyorum.Kitapta "Osmanlı'da matbaa dini nedenle değil ,ekonomik nedenle istenmemiştir.Solcu yazar Niyazi Berkes'de aynen böyle kabul eder."ifadesiyle ilgili olarak geçimlerini yazı yazmak işinden sağlayan binlerce kişi matbaanın gelmesiyle işsiz kalmaktadır.İşsiz kalmak istemeyenlerde tepkilerini ortaya koyar.Durum böyleyken matbaa dini nedenle istenmedi deyip Osmanlı'yı karalamak,karalamaya çalışmak ne kötü.Üstelik bu yalan bilgiler okullarımızda bu vatanın yeni sahiplerine öğretilmekte ne yazık ki.
Dursun Gürlek, Tv5' te Saklı Zaman isimli bir program hazırlıyor.Seyretmenizi öneririm. İstanbul'un bilinmeyen tarihini, camileri, türbeleri, saraylar vb. yapıları, bugüne miras kalan izleri ve tarihçelerini takip ederek anlatıyor...
1 yorum:
Teşekkürler sitenizi çok beğendik. Sizler de sesli kitap ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yorum Gönder