02 Ocak 2006

ZÜGÜDAR


Hint tutkunu olan ben bu kitabı üzerindeki resim dolayısıyla görür görmez almaya karar verdim:))
Ne varsa Doğu'da var .Her türlü gizem,ihtişam,sefalet,acı,zıtlık,vs....Ve ben ingiliz sömürgesine rağmen kendi kimliklerini yitirmeyen bu millete hayranım ve hayretle bakıyorum.Giysilerinden tutun müziğine,hayatı algılayışlarından nasıl tuhaf bir şekilde dejenere olduklarına.Örneğin tvden dinlemiştim.Bazı hintlilerin mezar başında yaptıkları ayini anlatıyordu.Tam hatırlamıyorum şimdi ayrıntıları ama.Onların ayin sırasında yaptıkları bir takım ritüeller aslında İslam'dan gelen bir ibadet şeklinin bozulmuş,yozlaştırılmış ve başka bir din haline dönüşmüş haliymiş.Ve ben çok hayret etmiştin bu duruma.

Herneyse asıl konumuza döneyim.Zügüdar, Mustafa Miyasoğlu'nun görevi gereği gittiği Pakistan'da gezdiği gördüğü yerleri ve ordayken gittiği yerleri (Hindistan,Bağdat vs.) ve anılarını anlatıyor.

Peki Zügüdar ne demek?

Miyasoğlu bir oteldeyken otelin şarkıcısından "Üsküdar'a gideriken aldıda bir yağmur" şarkısının Hintçe aksanıyla söylenmiş halini dinler.Yani Zügüdar'a gideriken.....Biz nasıl Raj Kapoor'un söylediği Avara hun ,ooo' yu Avare huu diye türkçeleştirdikse onlarda Üsküdar'ı Zügüdar yapmışlar:))Ve böylelikle Zügüdar Miyasoğlu'nun kitabının adı olmuş.

Hint ,Pakistan ve Afganistan kültürlerinden bişeyler öğrenmek istiyen, merak eden, merak etmese bile dünyada neler olup bitmiş diye düşünmesi araştırması gereken herkes için iyi bir kaynak diyebiliriz.Ayrıca oralardaki Türk etkilerinide yazarın anlatımıyla öğreniyoruz

Birde kitapta bahsedilen POLYGLOT'luktan söz etmek istiyorum.1 milyar civarında insanın yaşadığı yaklaşık 15dilin konuşulduğu ve yüzlerce şive aksan vs. nin bulunduğu Hindistan'da öyle aileler varmiş ki baba fransızca anne urduca çocuklar bi başka dil konuşuyorlar ve hepsi birbirlerini anlıyormuş.Ve anne baba kimi zaman 2,3 dil biliyormuş.Bu kitabı okuyalı 2 yıl oluyor.Tam olayları hatırlamıyorum.Ancak şöyle bir gözgezdirirsem aa evet bunlar vardı diyorum.O yüzden yukarıdaki olayı kabaca anlattım size.Detaylarını öğrenmek için kitabı mutlaka alıp okumanızı tavsiye ediyorum.Sıradan bir gezi yazısı değil, içinde tarihsel bilgiler içeren, bilgilendirici,eğitici bir kitap.Okuduktan sonra o kültür hakkında epey bir fikir sahibi oluyorsunuz.Oranın halkını daha yakından tanıyor,yaşadıkları acılara sevinçlere şahit oluyorsunuz.

Ayrıca Taj Mahal hakkında Zügüdar Mehmet'in (katibim şarkısını oteldeki caz grubuna grubuna öğreten kişi) yazara yapmış olduğu bir yorum var.Kitapta geçen konuşmayı aynen yazıyorum.Zügüdar Mehmet diyorki:
"...gitte gör milletimizin ne rezaletler yaptığını...,Tac Mahal'i ve yolda göreceğin sarayları kastediyorum.Onları yaptırabilmek için bütün dünyayı unutmuş,halkın ihtiyaçlarını biryana bırakmış ve ölen karısı için adam yirmi senede yirmibin kişi çalıştırarak Tac Mahal'i yaptırmış.Bir sürüde başka büyüklü küçüklü saray..."

Bu sözler Miyasoğlu'nun duygularını altüst ettiği kadar benim duygularımı fikirlerimide altüst etti.Hatta kendime kızmaya başladım..Acaba ben hep bana empoze edildiği şekliyle mi düşünüyorum?Yada ben bir konu hakkında başka açılardan bakamıyor muyum?:(

Miyasoğlu'nun da dediği gibi bu da gerçeğin başka bir tarafı.Bu konu insanı düşündürüyor. Genellikle kendi içimizde kültürümüzün, yani Türk kültürünün övülmesine alışmış olduğumuzdan belki hatalı yönlerimizi göremiyoruz.Yada yanlış taraflarımızı eleştiriyoruz.

Kitapta Zügüdar Mehmet kendi haklılığını ispatlamak için Babürilerin nasıl yıkıldığını,ticari ilişkilerin Müslümanlardan çok Hristiyan batılıların kontrolüne girdiğini ve giderek nasıl ingiliz sömürgesine dönüştüğünü anlatıyor.Ve ona göreTac Mahali yapmak için halk ihmal edilmişti.

Tac Mahal gerçekten Babürilerin yıkımına sebep olduysa, ingiliz sömürgesine zemin hazırladıysa Zügüdar Mehmet'in sözlerine hak verdim. Doğrusu Babürilerin tarihi hakkında detaylı bilgim yok. Şah Cihan'ın iç dünyasınıda bilmiyorum.Ama inşallah Şah Cihan Tac Mahali temiz bir vefa duygusuyla yaptırmıştır.Ve inşallah Şah Cihan Kuran-ı Kerimde "Onlar, O'nu bırakıp da (birtakım) dişilere taparlar. Onlar o her türlü hayırla ilişkisi kesilmiş şeytandan başkasına tapmazlar." (Nisa Suresi, 117) geçen bu ayetteki gibi Allah'ı bırakmamıştır.


Fazla söze gerek yok sanırım.Alıp okuyacaklar eminim pişman olmayacaklardır.

Not:Bu yazıyı dün gece hiç uyumadığım için uykulu gözlerle ve sersemlemiş beyinle yazıyorum.Anlatım bozukluklarım için özür dilerim:((

5 yorum:

Tuhfe dedi ki...

Sevgili Şehnaz anlatımın gayet güzel.

Bizimle 2006 yılı içinde gerçekleşmesini istediğin hayallerini paylaşır mısın?
Sevgiler.

Bâd-ı Sabâ dedi ki...

Hayırlı sabahlar, Şehnaz.

"Onlar, O'nu bırakıp da (birtakım) dişilere taparlar. Onlar o her türlü hayırla ilişkisi kesilmiş şeytandan başkasına tapmazlar."

- Ben böyle yaşayanlardanım biraz :-/

"Hatta kendime kızmaya başladım..Acaba ben hep bana empoze edildiği şekliyle mi düşünüyorum?"

- Okuduklarınızda kendinizi görüyorsunuz, bu başkası gibi düşünmek değildir ki; size kendinizde olandan başkasını gösteremez yazar...

- Hindistan'ı ben de çok merak ediyorum, İstanbul gibi taştan betondan değildir oralar (diye düşünüyorum)...

life dedi ki...

Kazım,
Sakın tapma noktasına gelme. Kendini frenle.Gerçi ben bir erkeğin bir kadına sevse bile bu kadar bağlanabilceğini düşünemiyorum.Çünkü onlar çok eşliliğe müsait yaratılmışlar.

Okurken çok boyutlu düşünmek lazım.Çoğunlukla çok boyutlu düşünsemde insan bir yerde akıl edemiyebiliyor.Mesela tac mahalde bir gariplik sezsemde daha önce bu kadar ayrıntılı düşünmemiştim.

Bir gün Hindistana mutlaka gideceğim.Rüya ülkesi orası.Ama ne yazıkki küreselleşiyoruz ve oranında betonlaşmış şehirleri var.Zaten orda herşey içiçe.Beton binalar+trafik ve yollardaki inekler:))

Bâd-ı Sabâ dedi ki...

@ Şehnaz

- Bazı zamanlar, yanımda her kim varsa, o an, söyle kardeşim söyle Allah var mı diye sual edesim gelir.

- Kalbimle yalvarıyorum hiç bilmediğim zaman ötesi bir varlığa, karşımdaki kimse gerçekten bildiği bir halde evet desin diye!

- Bizi bu dünyaya niye saldı Rabbimiz, Şehnaz :-(

- Allah razı olsun, öğüdünüzü unutmayacam :-/

http://mizrak.web.tr/mp3/Hu_Allah.mp3

Hindistan'da,
Kâzım Mızrak

life dedi ki...

Kazım,
Ben sana söyleyeyim.Büyük bir gönül rahatlığı ve içtenlikle
"ALLAH VAR"
Bu dünyaya imtihan için geldik.Niye imtihan ediliyoruz?Ona da varlığımızın,varoluşumuzun,yaşamdan haberdar oluşumuzun şükrü ,bedeli diyelim.Az mı sence?Bence değil.Beni yaratana var edene şükranım.

Darısı başıma:)Bir gün bende Hindistan'da inş.

Sevgi ve Duayla...