23 Ağustos 2006

TV Belâsı


Mehmet Şevket Eygi(17.08.2006)

TV Belâsı

ŞU hususlarda hiçbir şüphe, tereddüt yoktur. Bunlar kesinlikle doğru olan bilgilerdir. Sayıyorum:
(1) İslâm dini insanları azdıran, onları fuhşa, ahlâksızlığa, sefahate götüren, Allah’tan ve dinden uzaklaştıran kötü müziği yasak kılmıştır.
(2) Alkollü içkilerin azının da çoğunun da içilmesini yasak etmiştir.
(3) Kadınların seks aracı olarak teşhirini, evlilik dışı cinsel münasebetleri haram kılmıştır.
(4) İsrafı, lüksü, aşırı tüketimi, gösterişi kötülemiştir. “Allah müsrifleri sevmez” meâlinde ayet bulunmaktadır.
(5) Kumarı, lotaryayı, talih ve şans oyunlarını yasaklamıştır.
(6) Ribayı kesinlikle yasak kılmıştır, Kur’ân “Ribacılar Allah’a ve Resulü’ne savaş ilan etmişlerdir” buyurmaktadır.
(7) Allah insanlığa, İslâm dini ile birtakım hudud/sınırlar koymuştur ve bunları aşanları tehdit etmektedir.
Bu liste daha da uzatılabilir. Ancak burada bu kadarı yeterlidir.
Benim bu yazım dinden uzaklaşmışlara değil, dindar ve sofu geçinen Müslümanlara hitap etmektedir.
Şimdi zamane sofularına soruyorum:
Maslahatı ve hayırlı tarafı bir ise, mefsedeti ve şerli tarafı bin olan TV ile aranız nasıldır?
Televizyonu buzdolabı, çamaşır makinası, otomobil, telefon, mikro dalga fırın gibi her evde bulunması gereken normal ve faydalı bir cihaz gibi mi görüyorsunuz?
Öyle ise vah size, yazık size.
Televizyonun faydalı tarafları olduğunu inkâr etmiyorum. Benim dediğim onun bir faydası varsa, (bugünkü haliyle) bin zararı ve mefsedeti (fesatlı tarafı) olduğudur.
Yıllarca önce, misafir olarak bulunduğum bir evdeki televizyonda bir “Şaban filmi” gösteriliyordu. Şaban ve arkadaşları hazine aramak için tünel kazıyorlar ve bir eve çıkıyorlardı. Meğerse burası bir randevu evi imiş! İçeride müşteri bekleyen dekolte kıyafetli karılar vardı. Hafifmeşreb, edebsiz, rezil karılar. Misafiri olduğum zat dindardı, namaz kılıyordu, hacca gitmişti, karısı da tesettürlüydü. İki kızları, bir oğulları vardı. Ha ha ha, ho ho ho, hi hi hi bu filmi seyrediyorlardı...
Şimdi soruyorum: Bir Müslümanın böyle bir filmi seyretmesi caiz midir?
Televizyonu açıyorsunuz, karşınıza gayr-i meşru, evlilik dışı sevişme sahnesi çıkıyor. Amerikan filminde, evli karı kocasını, kocasının arkadaşı ile aldatıyor.
Çat başka bir kanala geçiyorsunuz, yeni model mayoları teşhir eden mankenler şehvetli bir şekilde podyumda yürüyor, kulakları sağır eden bir müzik veya kakafoni içinde.
Haberleri açıyorsunuz, doğrunun yanında bin türlü yalan, dolan, düzmece, aldatmaca var.
Tam dört saat süren bir açık oturum yapılıyor. Kakavan bir profesör İslâm mukaddesatına saldırıyor, ağız dolusu küfr ediyor.
Bir başka programda birkaç ilâhiyatçı reformculuk yapıyor, dinin kesin ve zarurî hükümlerine aykırı lâflar ediyor, naylon ictihadlar yumurtluyor.
Bir politikacı bozuntusu Şeriatı tahkir ediyor.
Dinsizler için bir problem yok ama bir Müslüman bu gibi programları, yayınları nasıl takip edebilir, nasıl seyr edebilir?
Eskiden Müslüman evlerinin bir dokunulmazlığı vardı. Kapıyı kapıyordun, içeriye fısk, fücur, nifak, şikak, günah, fuhşiyyat sokmuyordun. Şimdi televizyonlarla bütün bunlar Ehl-i İslâm’ın harîm-i ismetlerine girdi.
Eski ilmihal kitaplarında, hamamcı çocuklarının, diğer çocuklardan bir yıl önce bâliğ oldukları yazılırdı. Şimdi televizyonla bir değil, iki yıl önce bâliğ oluyor oğlanlar kızlar.
Televizyonların televole kültürü bu ülkeyi, bu halkı mavh etti bitirdi.
Ünlü bir sunucu bundan birkaç ay önce ne yaptı? Programdaki oyunculardan birinin arka tarafına geçti, ellerini kaldır dedi ve aniden pantolonunu indirdi. Meğerse adam don giymiyormuş, her tarafı göründü. Bir temaşa ki, sormayın.Ey sofular, ey dindar geçinenler siz mâsum çocuklarınıza bu gibi sahneleri seyr ettirmeyi doğru buluyor musunuz?
Yıllarca önce birtakım Müslüman cemaatler ve zümreler, taraftarlarından, Müslüman halktan büyük paralar topladılar ve bunlarla “İslâmî televizyonlar” kuracaklarını söylediler. Sonunda ne oldu? Bir kısım islâmî televizyonlar, Şer’a aykırı günah yayınlarda şer televizyonlarını geride bıraktılar.
Öylelerini gördük ki, bir tarafta “Musiki ile ilâhî okumak küfürdür” diye fetvalar verdi, öbür tarafta aynı kuruluşun televizyonunda hânendeler, sâzendeler, çıplak karılar, vur patlasın çal oynasın...
Beyler, islâmî televizyonlarınız hayırlı olsun!
Bazı Beyaz Türkler benim bu yazıma kızacaklar, “Efendi hangi devirdeyiz, televizyon gibi bir cihazın aleyhinde bulunulur mu? Sen gerici misin, mürteci misin, çağdışı mısın?..” diyeceklerdir.
Kızsınlar. Benim dinim bana, onların dini onlara. Hazret-i Muhammed’in Allah katından getirmiş olduğu hak dinde içki haramdır, kumar haramdır, kadınların çıplaklığı haramdır, fuhşiyyat haramdır, insanı azdıran ve kudurtan eğlenceler, işretler, sefahatler haramdır.
Ben Muhammedî’yim, Kur’ân’a ve Sünnete tâbiyim.Bir başka vatandaş sahte mesih Sabatay Sevi’ye tabi olabilir, onun şeriatını benimseyebilir. Onlar benim dinime karışamaz, bana baskı yapamaz, Anayasada, kanunlarda madde mi var, her vatandaş evine televizyon alacak, onu seyr edecek diye?
Soruyorum:
* İçki içmek mecburî midir?
* Kumar oynamak mecburî midir?
* Cinsel azgınlık ve ölçüsüzlük mecburî midir?
* İslâm’ın günah saydığı şeyleri yapmak uygarlık mıdır? Şayet bunlar uygarlıksa, ben de MehmedÂkif gibi ona “Tek dişi kalmış” sapık ve bozuk uygarlık diyorum.
Bu yazım, dindar ve sofu Müslümanlara bir uyarıdır. Sen kimsin demeyin, yazanı değil, Yazdıranı düşünün. Bendeniz değersiz ve derecesiz bir kişi olabilirim ama şu yazdıklarım doğru mudur, yanlış mıdır siz onlara bakın.
Televizyonlarınızı pencereden atmayın, birinin başına düşebilir. Kapıdan çıkartıp atın.“Biz onsuz yapamayız...” mı diyorsunuz. Öyleyse ne haliniz varsa görün!

10 yorum:

Murat Ozdemir dedi ki...

bence biraz yikici olmus, daha yapici olabilirdi
benzer seyler internet icin de gecerli, getirisi/goturusu ne amacla kullandiginiza bagli

life dedi ki...

Hayır bence gayet yapıcı ve tam yerinde olmuş.Zararlarından bahsetmeye çalışmış.
Tv da hangi kanalı açarsanız açın %95 ahlaksızlık diz boyu.Ve farklı alternatifinizde yok.Olsada diğer kanalların cazibesi fazla gelebiliyor seyredenler için.Ve gerçekten topluma yeni gelecek nesillere çok zararlı.Hele birde mevcut kanalların islam dinini aşağılamaya yokmuş gibi göstermeye çalıştıklarıda göz önünde bulundurulursa Türk toplumu için gerçekten vahim.

İnternette alternatif çok.Tabiki nasıl kullanırsan öyle ama TV kadar kötü değil.Televizyona yön veremiyorsun versende topluma faydalı olacak program yok denecek kadar az.

M.Ş.Eygi yine gerçekleri dile getirmiş.Ve gayette güzel yazmış.Bir büyüğümüz olarakta bizlere kızmaya hakkı var.Ve tabi yanlışlarımızı göstermeye.

Bence insanların kaliteli bir din ve sosyoloji eğitimine ihtiyacı var.O zaman belki konu daha iyi anlaşılır.Ve ozaman daha iyi karar verilebilir yapıcı mı yıkıcı mı olduğuna.

Tv =Aptal Kutusu

TV ye HAYIR!!!

Atın Tvlerinizi

Ve almayın...

Ayşe dedi ki...

Evt katılıyorum fikirlerinize..
Tv ile çocuklarımızada gayri ihtiyari kötülük ediyoruz.
Hatta bile bile..
Ayrıca aile içindeki diyaloğuda yitirmemize sebep oluyor.
Lakin..
Bu vakitten sonra nasıl kurtuluruz onuda bilemiyorum.
Tv'yi evden atsam;hadi çocukları idare ederim de..??
Beyimde beni atar gibi geliyor:p
Şaka bir yana, acil çözülmesi gereken sorun...
Bence herkes fikir versin; en olurunu uygulayalım:))

Suat Saygın dedi ki...

Bence de atmak cozum degil. Nasil kontrol saglanabilir bunun uzerinde dusunmek lazim. Keza bu internet de ayni, hatta cok daha tehlikeli.

life dedi ki...

Ayşe senin için aslında çözüm çok kolay.Boz tv yi;)

Hiç bir kontrol sağlanamaz.Tek çözüm yolu atmaktır.Suat bizce atmak tek çözüm.Kesinlikle bunun aksini savunmayız.(Bencede demişsin de)Uygulamada evliler karşılıklı uzlaşacaklar.Zaten imana dayalı bir hayat yaşayan insanlarsa sorun çıkmayacaktır.Kadın tvyi atmak istemiyorsa erkek sözünü dinletip eşini ikna edip atacak, erkek istemiyorsa bu çok zor erkekler ne yazıkki bu zaman da daha çok nefislerinin esiri kadın Hz.Asiye olacak. Yada kişiler baştan ona göre evlenecekler.Ben evinde Tv bulundurmak isteyen kadını yada erkeğin bilgili olsalar bile bilinçli ve imana dayalı bir hayatı istikrarlı bir şekilde yaşayabileceklerini düşünmüyorum.

İnternette mutlaka zararlı.Ama hiç olmazsa onun faydaları var.Tvnin ne yazıkki hiç bir yararı yok.Ve zaten bir tvyi evinde bulundurmayacak kadar bilinçli anne ve baba çocuklarını bu mihval üzere yetiştirir terbiye ederler.Ve internetide ona görew kullanırlar.

Tvyi atmadan yapılacak çözümler fasafiso.Hepsi hikaye.Seni izlemesen başkası izlerken gözün kayar.Tek çözüm tvyi atmak.Zaten tvler sayesinde bilinçsiz bir nesil olduk ve bu bilinçsizlikle interneti yanlış kullanabiliriz yada başka şeyleri ...

Adsız dedi ki...

Dusmanini tanimayan, kendi kabuguna cekilip kendi gibi olmayanlarla da baglantisini tamamen koparmis bir millet mi olmaliyiz? Gozumuz kayar diye tv'yi atalim, sonra dine laf soyluyor diye radyo programcisini susturalim, sirada ne olacak peki; acik geziyor diye bayanlari, gozu kayiyor diye de erkekleri mi oldurmeye baslayalim? O zaman yaradilmamizin ne anlami kaldi, sinav olmayacak, nefis muhasabesi yapilmayacaksa? Dag basinda dervis olmak kolaydir, asil sehirde ne oldugun onemli.
Tv'yi atmadan, acik sacik filmler yayinladigini bildiginiz kanali kendi tv'nizde bir kanala yerlestirmezsiniz. Yazidaki gibi kendi inancimiza uygun dusmeyen sahnelerde de ozellikle cocuklara, "Ne kotu ahlaksiz insanlar.Allah korusun boyle seylerden" demek bile cocugun aklinda bir yer eder. Sadece iyinin oldugu bir dunya olsa, zaten iyi diye de bir tanim olamazdi.Allah sadece cenneti yaratsaydi, cehennemi bilmeseydik cennet cennet olur muydu?
Ben tv'de cok fayda gordugum programlarda seyrettim. Ilk aklima gelen ise hala da severek takip ettigimiz, belki sizin aman ne aptal program diyeceginiz, uc cocuklu, kayinvaldesiyle karsi karsiya evlerde yasayan bir bayanin esiyle gundelik hayatini anlatan
"Everybody Loves Raymond" diye bir diziden izninizle bahsedeyim. Eger bu diziyi bu kadar takip etmesek, eminim ki ayni seyler bizim basimiza geldiginde esimle daha farkli tepkiler verebilirdik. Bu dizi sayesinde, benzer durumlari bir baskasi yasarken, objektif olarak gorme sansimiz oldu.
Diyorsunuz ki tvler sayesinde bilincsiz olduk, bu bilincsizlikle interneti yanlis kullanabiliriz. O zaman simdi tv'leri atalim. Bir sonraki nesil ise bu gidisle interneti de kaldirip atmak zoruna kalabilir. Ondan sonra cikacak baska bir seyi de torunumun torunu kaldirip atsin. Biz interneti iyi icin kullaniyoruz, ama bir baskasi kotuluk icin. Goruyorsunuz ki is insanda bitiyor.

life dedi ki...

Anonymous hayır söylediklerimden böyle bir mana çıkartamazsın.Yani tv edinmemekle kendi kabuğumuza ççekilip kendim gibi olmayanlarla bağlantısını kesmiş bir milletmi olacağım.Vah cehalet.Ben tv izlediğim zaman esas dünyadan haberi olmayan koyun sürülerine dönüşmüş insanlardan oluyorum.Medyada israillilerin yaptığı hangi haltları anlatıyor.Tam tersi kendi vatanı milleti için direnenleri terörist olarak gösteriyor.

Tv atmakla erkekleri öldürmenin arasında nasıl bir bağlantı kurabilirsiniz.Dinimiz öldürme emrini yasaklarken.Bu sizin dininizi(islam dinine mensupsanız) bilmediğinizden kaynaklanıyor.Nasıl aynı kefeye koyabilirsin.Tvun müslüman türk halkına fazlasıyla zarar verdiği aşikar.Yani adamın birinin gözünün kaymasından banane benim dinime zarar mı veriyor ki onu öldüreyim.İslam dinine öylesine yabancısınız ki emir ve yasaklarından o denli haberiniz oyokki alakasız örnekleri kıyaslayabiliyorsunuz.Ayrıca dinime laf söyleyerek gelecek nesilleri islamdan uzaklaştırmaya çalışana tepkimi göstermeyecekmiyim.Kimssenin kimsenin dinine inancına laf söylemeye hakkı yoktur.Mutlaka yaratılışımızın anlamı sınav olmamız ,ama bu nefislerimize zararı olabilecek inançlarımıza zararı olabilecek şeyleri koyverelim gitsin anlamına gelmez.Şehirdesin ne olursa olsun diyemezsin fuhşiyat içeren filmlere bakarakmı derviş olacaksınız.Şehirde de derviş hayatı yaşanabilir ve imkanın varken sana zarar verebilecek şeyleride ortadan kaldırabilirsin.Bunda da hiç bir sakınca yoktur.

Ben belki koymayabilirim açık saçık kanal ama bi çocuğu engelleyemezsin.Ayrıca diyelim kaldırdık ordaki kanalları ne izliyeceksiniz.Kaliteli islami yayın yapan kanalmı var.En kalitelisi olsa bile dinini tvden öğrenmesi hem zordur.İmkasızdır.Hemde doyurucu olmaz.Yeterince öğrenmiş olmaz.
Bir çocuğu böyle şeyler yanlış desen bile büyüyğnce ne olacağı belli olmaz .Zihninde yer etse bile unutur gider.Dediğiniz gibi olsa başı açık kadın sayısı çoğalmaz,koluna sevgili takıp yürüyen insan çoğalmazdı.Örnekleri çoğaltabiliriz.Tv atmaklada ortalık iyi bir dünya olaz zaten Tv icat edilmeden dünya çokmu iyi bir dünyaydı.

Eşinizle çoluğunuzla çocuğunuzla iletişim kurabilmeniz zaten bir diziden öğrenmeye kaldıysa siz yeterince dininizi ,ahlakınızı kültürünüzü öğrenememişsiniz.Bence siz öncelikle peygamberimizin aile içi davranışlarını bi inceleyin.Eşlerine çocuklarına olan tutumlarını.Zaten birmüslüman için yeterdeartar bile peygamberimiz tek başına örnek olarak.Sonrasında sahabilerin, islam büyüklerinin hayatlarını inceleyin.İşiniz tvlere kalmamalı.

Dejenerasyon mutlaka oluyor.Siz etkilenmesenizde çocuğunuz etkilenebilir hernekadar yanlış görsede bir olayı ve hatta onun çocukları için normalleşebilir bile tvde ki yanlışlıklar ve toplumumuzdada bunun belirgin örneklerini görüyoruz.Hem zaten tvnin insanlar arası iletişimi bile yokettiği gözlegörülür bi gerçek yani sadece dini bakımdan zararları yok.

İnsan nefsini engelleyemiyorsa neden atmasınki bir tvyi.

Bahsettiğiniz dizi sayesinde verdiğiniz tutumları açıkça belirtmediğiniz için değerlendiremeyeceğim.Ama bu demek değil ki.Tv yi bişey.Hayır bilekis tv bugün tamamen aptal kutusudur.Ve hiç bir faydalı programlar yayınlanmamaktadır.En iyisi bile kötünün iyisi.En iyisinde bile islamı bir kusur görüyorum ne yazıkki.

Mutlaka iş insan da bitiyor.Tvyi atıp tabi dini imanı için atan birinin nesli zaten az yada çok ailesinden birşeylwer öğrenmiştir ve internetide ona göre kullanır.Kötü kullanma ihtimali varsada işte ozaman atmak yerine sadece iyi kullanmasına yönelik bilgisayarına sansür koyabilir.Yok olmadı tamamen zarar veriyorsa başaramıyorsa o zaman atmasında bir sakınca görmüyorum.İlk insandan bu yana insanlar internetle yaşamadılar.Tabi bu zamanda artık gerekebilir.Ozaman iyi amaçlar uğruna kullanacaklar kullansın.Diğerleri nesfilserine güç gelmeyecekse sanssür koysun.Tabi tv nin dayattığı koyun sürülerindense sansür koyma isteği bile duymayacaktır.Söyleyecek daha çok şey var.Ama şimdilik bu kadar.

...sonsöz...
Dinini iyi bilen kültürünü iyi tanıyan ve yeterince ahlak seviyesine ulaşmış bir insan tvyi evine sokmaz.

tahin dedi ki...

Evimde uzun sure tv yoktu, Turkiye'ye kesin donus yapan arkadaslar televizyonlarini bize hediye edince 5 kanalli Ingiliz televizyonumuz oldu. Kanallardan bir tanesi, sinyal eksikligi sebebiyle cekmiyor:) 4 kanalimiz var, o bile cok.

Turk kanallarimiz yok, olmasini da istemiyorum. Buna ragmen internet sayesinde Turkiye'deki herseyden haberdarim, tv'ye ihtiyac duymuyorum. Hatta Turk kanallarindaki yayinlarla, sacma sapan bos konusmalarla muhatab olmadigim icin daha saglikli haber aliyorum. O goruntu ve yayinlar dolayisiyla sinirlerim bozulmuyor, beynim isgale ugramiyor.

Televizyon kanallarinizi yabanci yayinlara ayarladiginizda ve bir kac hafta yabanci kanallari izlediginizde, Turk kanallari sebebiyle nasil bir goruntu ve yayin pisligine maruz kaldiginizi cok iyi anlayacaksiniz. Hatta tv'yi tamamen evinizden cikarip atarsaniz, nasil daha az sinirlendiginizi, nasil daha huzurlu oldugunuzu goreceksiniz..

Televizyonun insana kattigi hic bir sey yok. Uzun zaman tv'siz yasadim, su anda da, gun icinde toplamda, isimi gucumu birakip yarim saat (Haberleri ya da ilginc bir yapimi) ya izliyorumdur, ya izlemiyorumdur. Hic bir eksigim de yok Allah'a sukur...

life dedi ki...

Tahincim güzel sözlerin ve hislerime tercuman olduğun için teşekkür ederim.Allah Türk toplumuna ve diğer toplumlara akıl fikir hidayet ihsan etsin.Selamlar...

life dedi ki...

Tabiki tek çözüm bu değil.Bu yan çözüm.Bireysel çözüm.Ancak sana faydası olabilir tv atmanın.Ama şu an itibariyle tvyi atmaktan başka çare yok.Tv yi atıp oturmayacaksın tabiki.Sürekli kendini geliştireceksin.Sen geliştikçe çevreye faydan artacak.Sen bilinçlendikçe çevreni bilinçlendireceksin.Toplum olarak bilinçlendikçe tv deki gereksiz programlar reyting almayacak.Kaliteli programlar artacak vs. vs. vs...

Nefis heran insanı kötüye çeker.Nefse güvenmemek gerek.İnsan nefsini kışkırtabilecek onca kötü program var.Siz nefsinize güvenseniz bile çoluk çocuğunuz güvenemeyebilir.

Ayrıca salt kuran okunmasını dinlemekte insana fayda sağlamaz bilinçlendirmez.Oturup anlamına bakacaksın.Ne diyor onları uygulayacaksın.