28 Kasım 2005

Türk Evleri




Sizlere Mehmet Şevket Eygi'nin 2 ekim 2005, (23:15), pazar günkü kanal7 de ki Tarz-ı Hayat programında gösterilen Türk evlerinin ve Türk mimarisine uygun olarak yapılan binalarından bahsetmek istiyorum.Bu evler ve binalar Rahmetli Asım Ülker, Nevzat Yalçıntaş'ın evleri, Küçük Çamlıca Köşkleri.Bu binalar yakın zamanda yapılmış binalardır eskiden kalma değildir.Zaten İstanbul gibi bir Türk(!) şehrinde bilinen topu topu 3 Türk evi varmış ne yazıkki ve onlarda yeni yapılmışlar.Önemli bir tarih geçmişine sahip Türkiye için ,İstanbul gibi bir şehirde kendi mimari özelliklerini taşıyan evlerin yapılmaması çok üzücü.Halbuki biz Türk'ler modern tarzda yapılmış evlerden daha ucuza mal edilebilen bu evlerde oturmalıyız.Özrümüz kendi kültürümüzü bilmememiz ve hayata geçirmememiz.M.Ş. Eygi'nin konuyla ilgili yazısını burdan okuyabilirsiniz.

Evlerimizi Türk mimarisine uygun olarak yapma ve yapabilme dileğiyle....


Not:Binalardaki ayrıntılara dikkat edin.Örneğin bir bacanın mimarisine,bir kapı kolunun tasarımına,ocakbaşlarına vs...

3 yorum:

Adsız dedi ki...

ne guzelde gorunuyor turk evleri!!!hakikaten cok guzel bir mimari!!guzel yazilarinizin devami dilegiyle...

Selamlar,

Adsız dedi ki...

gülün adımıııı one yaa hemen almam lazım guzel bişeye benziyor

Bâd-ı Sabâ dedi ki...

Resimleri görünce bir vadi arasına kurulmuş olan Safranblolu Kenti aklıma geldi.

Şehrin etrafına bakıldığında, tarım için uygun toprakların olduğu dikkat çeker. Geçmişteki insanlar, bu toprakdan istifade etmek için dik yamaçlara, kayaların üzerine evler yapmışlar. Öyleki evler üst üste binmiş gibi görünmekte.

Diğer yönden, kış mevsiminin olumsuz şartları göz önünde bulundurulduğunda; kar yığınlarından ve soğuk rüzgardan korunmak adına vadiye gizlenmek ayrı bir kazanç getiriyor.

Safranbolu böylesi bir coğrafi zekanın ürünü...