04 Ekim 2006

Çınaraltı Sohbetleri-İstanbul

Çınaraltı Sohbetleri etkinliğimizi az bir katılımla da olsa tamamlamış bulunmaktayız.İStanbul hakkında bakalım neler yazılmış:

Etkinliğe desteğini ilk günden veren ve tam desteğini İstanbulname yazısı ile esirgemeyen Güzellik Uykusu deneme tarzı yazısıyla bizi İstanbul ile yaşadığı iç dünyasında yolculuğa çıkarıyor ve zihnindeki İstanbul ile tanıştırıyor.İstanbul'un çekiciliği onun için varolup olmamakla ilişkilidir adeta."Ben ile benliğim arasındaki gizli özneydi. Hep kendimi kaybettiğim şehirdi. Varlıktan yokluğa dönüştüğüm"

Güzellik uykusu!Bu güzel yazını bizlerle paylaştığın ve iç dünyanda bir yolculuğa çıkardığın için çok teşekkür ederiz....

Blogunu her açışımda , durup durup bir kez daha baktığım, içinde yaşama hayalleri kurduğum başlık resmindeki Türk evinin sıcak bir karşılamasıyla misafir oluyoruz Mihman'ın imajiner konağına.Ve bize eski İstanbul'un ramazanlarının emsalsiz güzelliğini, huzurunu, bereketini, neşesini anlatıyor.Her paragrafı bizi o yaşanmış bitmiş ve sanki geri gelmeyecekmiş gibi görünen uhrevi günlerin ufkunda kaybolmaya götürüyor.Ah o eski İstanbul!Ah o eski ramazanlar...

Şimdi bırak diş kirası vermeyi evimize sokarmıyız acaba tanımadığımız insanları.Hırlı mı hırsız mı deriz.

Şimdiki çocuklara bırakın oruç satın alarak teşvik etmeyi oruç ne demek onu bile öğretmiyoruz.

Ve şimdiki mahyalar da teknolojiden nasibini aldı ve elektrik olmadan...

İçimiz burkularak Mihmanın konağından ayrılıyoruz.Ve Maiyunus'a konuk oluyoruz.Ve bizlere İstanbul'un kutlu fethini anlatıyor.Bilmediklerimizi öğreniyor yada zihnimizi tazeliyoruz.Ve İstanbul'un yeniden manen fethedilmesi için dualar ediyoruz.Ecdadımızla gurur duyuyoruz ve inşallah ceddimizie yakışır torunlar oluruz da iyi biliriz İstanbul'un kıymetini.

Güzellik Uykusu, Mihmanhane, Maiyunus katılımınız için tekrar tekrar teşekkür ederim ve bir daha ki etkinliğimizde görüşmek üzere herkesi Allah'a ısmarlıyorum.

Not:Bir sonraki etkinliğimizin konusunu nasipse yarın açıklayacağız....

8 yorum:

Adsız dedi ki...

İstanbul konusunu gördüğümde bir yazıya başlamıştım, yarım kalmıştı onu gönderiyorum. İsmi de yarım kalmış aşk olsun o zaman, gönlümle yoğurup yoğurup kendimi içine koymak isterdim ama yarım kaldı bu yazı:

Yarım kalmış aşk
Konstantiyye sürekli fethedilmesi gereken bir göz ağrımızdır, Türkleri Türk yapan medeniyetimin başkentidir. Şimdi gecekondular samimiyetlerini taşıyor şehrin dış mahallelerinden, bir göç bir defa daha geliyor bu kutlu toprağa. İstanbul bizim şimdilerde unuttuğumuz fetih ahlakını bize hatırlatacak olan bir Türk şehridir.

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
Hamd o âlemlerin Rabbi,
O Rahmân ve Rahim,
O, din gününün maliki Allah'ın.
Ancak sana ederiz kulluğu, ibadeti ve ancak senden dileriz yardımı, inayeti. (Ya Rab!).
Hidayet eyle bizi doğru yola,
O kendilerine nimet verdiğin mutlu kimselerin yoluna; o gazaba uğramışların ve o sapmışların yoluna değil.

Türkün müslümanlığının aleme bir göstergesidir İstanbul. İstanbul ay ve yıldızdır. Hristiyanlığın ilk başkentinin şehadet etmesidir. Peygamberin miraçta solundan gelen sesi dinlemeden geçtiği nasaranın ilk başkentidir. Türklerin dünyanın merkezinde olduğunu gösteren kıyamet alemetidir. Şimdi de minarelerinde okunan surla her sabah kıyamet gibi insan insan toplanır İstanbul, ve yine her iş çıkışı insan insan dağılır İstanbul. Ahmet'in (sav) müslümanlara müjdesidir İstanbul. Hıristıyanlığın ilk devletini kuran Ermenileri terkedilmişlikten en üste taşıyan bir şehirdir İstanbul. Türkler İstanbul'u alarak İstanbul'u da kurtarmışlardır hristiyanların yağmasından. Ezanın asıl diline dönmesine de en çok bu camiler şehri sevinmiş olmalı herhalde şimdi de bir göç suru üflenmişcesine şehrin dış mahallelerinden, bir göç bin defa daha geliyor, bir defa daha fethediyor samimiyet şehri İstanbul'u ve Gavsım nazar ediyor bu kutlu toprağa. Gavsımın nazarıyla özgürleşiyor, benliğini kazanıyor İstanbul. Özgürleşmek; özgür olmak, ben olmak, benliğini farkedebilmektir. İstanbul aşkın şehridir, Üsküdar'da hapsettiğimiz, gönlümüzde nice masallara doladığımız bir kızın şehridir. İstanbul'da insanların paraya düşkünlükleri, parayla gelen yalnızlıkları onları İslama çağırır. İstanbul Türkiye'dir. Her cins insan bulunur bu şehirde, 50 miyonluk Anadolu'yu yönetmek yoksa bu kadar kolay olmazdı. İstanbul peygamberin s.a.v. bize kutsal bir emanetidir.İstanbul da her cins insan var Nefi'leri astıran Bayram paşaların semt adı olduğu şehirdir. İstanbul'daki sahabeler: Ebu Derda, Eyüp Sultan. İstanbul Türkiye'nin başşehridir. Türklerin elinde müslümanlaşan, camileşen minareleşen şehir.

Adsız dedi ki...

kimmis istanbula nazar eden gavsin merak ettim simdi.

Adsız dedi ki...

arkadaslar bu sayfada virus var haberiniz olsun. bu ise bir cozum bulun

life dedi ki...

İnsansan etkinlik bitti.Yazı göndermek için geç kaldın.Bir dahaki sefere inşallah.Yorumunu görenler okuyabilirler tabi.

Anonymous ne virüsü varmış sayfamda.Bende niye çıkmıyor bahsettiğin virüs.Sayfam tertemiz virüssüz.Hiçbişey yok.Senin pcde bi sorun olabilir...

Adsız dedi ki...

kimmis istanbula nazar eden gavsin merak ettim simdi.

Gavsım İstanbul'un babası oluyor, İstanbul'u isteyeceğim kendisinden.

Sanırım yanlış yere attım http://cinaraltisohbetleri.blogspot.com burası olmalıydı herhalde. Oraya da atim.

suveyda dedi ki...

ben böyle düşünmemiştim bu etkinliği açıkçası.
ben sandım ki kendimiz bir şeyler yazıp paylaşacağız.
başka şekilde olabilir esnekliğini anlamamıştım ben.
neyse bir dahaki sefere inş.

ya mislina, senin sayfanı açınca o kadar sayfa atıyor ki.kapa kapa bitmiyor.reklammı aldın yoksa nedir bu?

life dedi ki...

İnsansan konuyu ben seçtiğim için nereye yorumu yazdığının önemi yok burası yada orası farketmez.Yalnız yazın yorumlarda görünceği için sadece ilerde geçmiş etkinlikleri görenler yazını göremeyebilirler.

Süveyda zaten kendin birşeyler yazıp paylaşıyorsun.İlave olarak konuyu seçen blogunda bi derleme yapıyor kısaca özet geçiyor katılanların yazıları hakkında.Neyi anlayıp anlamadığını anlamadım:)Daha öncesinde yeterince iyi ifade ettiğimi düşünüyorum etkinliği.

Bahsettiğin sayfalar nedir bilmiyorum.Bende gelmiyor.Sayfamda sadece google reklamı var başkada bir reklam yok..Açılan sayfaların sebebini bilmiyorum.Dolayısıyla ne yapılabilir onuda bilmiyorum.Ama bende o sayfalar açılmıyor.

insan dedi ki...

İstanbul'daki bazı tekkeleri tanıtacaktım ben zaman kötü oldu :(
Çok üzüldüm..
Umarım önümüzdeki zamanlarda bunu işleyebileceğim bir konu gelir önüme..
sevgiyle,