06 Aralık 2005

Gülün Adı

Bu kitabımı bir tanıdığımın önermesiyle alıp okumuştum.6 sene önceydi bana kitabın önerilmesi.Ama ancak 4 sene sonra alıp okuyabildim.Okuyalıda 2 sene oluyor:)İyikide okumuşum.

Kitap Ortaçağ'da bir manastırda geçen cinayetleri anlatıyor.Polisiye roman gibi, fakat ortaçağdaki tarihsel olayları,hristiyanlık düşüncesini ve felsefesini çok güzel aktarmış.Zaten Eco 20.yy önemli yazarlarından.Kitaplarına belli bir tarz biçilemiyor.Adı sanki akım olmuş.Eco tarzı diye anılıyor kitapları.Kitap, kilise yoksullara fakirlere yardım eden bir kurum olarak mı kalsın yoksa politikada da rol oynasın mı? sorularının tartışıldığı,gülmenin bile yasaklanmaya çalışıldığı bir dönemi anlatmakta ve tüm bilgece yorumları bir taraftan çömez Adso' ya eğitirken bir taraftanda okuyucuyu bilgilendirilir ona mesaj yollanır.

Kitabı okurken üzüldüğüm tarafı bazı rahiplerin müslümanları kafirler olarak ifade etmesi.Bu bana çok garip ve şaşırtıcı geldi doğrusu.Bizim dinimizde bir müslüman bir hristiyana kafir diyemez.Çünkü hristiyanlarda Allah'a inanırlar ve Allah'a inan kişiye kafir denmez.

Gülün Adı'nı okumadan önce Dinler Tarihi hakkında ,islam ve hristiyanlık konularında bilgi edinmenizi öneririm.Bu sayede kitap sizlere bir muhakeme gücü verecek ve gerçek doğrunun ne olduğu hakkında fikirlerinizden emin olmanızı sağlayacaktır.Şahsen ben bir kere daha müslüman olduğuma şükrettim.Çünkü kitabı okuyuncada göreceksiniz,hristiyanlıktaki insan doğasına aykırı bir takım yasaklar ve bunların doğurabileceği olumsuzluklarİslam'da yok.

Kitaptaki kütüphaneye hayran kaldım doğrusu.Keşke benimde içinde kaybolacak kadar büyük,labirent gibi bir kütüphanem olsa.Eco öyle bir kütüphane tasvir etmişki içerisinde meydana gelen fiziksel olaylar roman kahramanları tarafından sihirsel sanılıyor.İmkan bulursam eğer az küçüğüde olsa böyle bir kütüphane kuracağım kendime

Unutmadan söyleyeyim kitabın birde filmi var.Henüz seyretmedim.Ama en kısa zamanda satın alıp seyretmek istiyorum.Sakın kitabı okumadan filmi izlemeyin yoksa felsefik yorum ve dini göndermelerden mahrum kalırsınız.Bir filmde bunların anlatılması zor.Kalın bir kitabı filme sığdırabilmek için mecburen yönetmen bu kısımlarını atmak zorunda kalmış.Dolayısıyla polisiye-gerilim türü bir film çıkmış ortaya.

Hristiyanlığı daha yakından tanımak,iyi bir polisiye-gerilim romanı okumak,felsefik konuların bilgece yorumlandığını görmek,ortaçağ teolojisinden ve tarihinde izler bulmak istiyorsanız, klasik olmayı hak eden tamamen zeka ve bilgi ürünü, bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum.........

2 yorum:

pinomino dedi ki...

MERHABALAAAR..
cok uzun zaman once okumustum bu kitabi ve de beni oldukca etkilemisti..filminden bir arkadasim bahsetmisti..simdi esime soyleyecegim bulsun da izleyelim diye:))
gorusmek uzere..

Adsız dedi ki...

selamdan sonra;

kitabı sanırım 4 yıl önce okudum.gerçekten çok kaliteli bir roman.
filmi biraz basit kitaptaki gerilimi ya da teolojik göndermelri çok yanıstmasa da izlenmeye değer bir seiyrlik.